maanantai 19. marraskuuta 2012

Nigerian kriisi

Nigerian kriisi

Afrikan väkirikkaimman valtion joukot käyvät sotaa islamisteja vastaan

Sotilasdiktatuurien perintö jakautuneessa valtiossa

Yli 160 miljoonan asukkaan Nigeria on Afrikan väkirikkain valtio. Maa on merkittävä öljyntuottaja, mutta öljytuoloista on päässyt osalliseksi vain pieni joukko. Kun maa on lisäksi etnisesti ja uskonnollisesti jakautunut voidaan ymmärtää kyseessä olevan konfliktiherkkä alue.

Nigerian sisällissota vaati yli miljoonan ihmisen hengen
Nigeria itsenäistyi brittihallinnosta 1960. Maan ensimmäiseksi pääministeriksi nousee Abubakar Tafawa Balewa. Vuonna 1966 Balewa kuitenkin kuolee vallankaappauksessa ja valta siirtyy sotilashallitukselle. 1967 kolme Nigerian itäistä osavaltiota pyrkii itsenäistymään Biafran tasavallaksi. Tämä käynnistää sisällissodan, joka johtaa vuoteen 1970 mennessä yli miljoonan ihmisen kuolemaan. Biafran johtajat antautuvat 1970 ja alue liitetään takaisin Nigeriaan. Vuosien 1975 ja 1983 välisenä aikana Nigeria oli väliaikaisesti vapautunut sotilashallinnosta, mutta joulukuussa 1983 valtaan nousee kenraalimajuri Muhammad Buhari väkivallattomalla vallankaappauksella. Buhari menettää vallan 1985 toisessa väkivallattomassa vallankumouksessa. 1999 Nigeriassa pidetään presidentinvaalit, joden voittajaksi selviää Olesegun Obasanjo, ja maan sotilashallinto loppuu.

Nigeria on 2000-luvulla kärsinyt islamistijärjestö Boko Haramin toiminnasta. Tämän 2004 perustetun järjestön nimi tarkoittaa ''Länsimainen opetus on syntiä''. Järjestö yrittää perustaa islamistisella Sharia-lailla johdetun valtion Nigeriaan. Ryhmittymä aloitti rauhanomaisena liikkeenä, mutta siirtyi väkivallan myöhemmin. Sen näkemyksen mukaan länsimainen koulutus ''pilaa uskon yhteen Jumalaan''. Pohjois-Nigeria on ollut Boko Haramille suotuisaa värväysaluetta johtuen alueen köyhyydestä ja suurista työttömyysluvuista. Vuonna 2009 Nigerian hallituksen turvallisuusjoukot onnistuivat tuhoamaan Boko Haramin päämajan ja tappamaan sen johtohahmon, mutta järjestön löyhästä organisaatiosta johtuen sitä ei saatu täysin hävitettyä.

Presidentinvaalit sytyttävät maan sisäiset jännitteet

Huhtikuussa 2011 Nigeriassa pidettiin presidentinvaalit, jotka voitti entinen varapresidentti Goodluck Jonathan. Hänen vastaehdokkaansa oli maan entinen sotilasjohtaja Mahammad Buhari. Jonathan sai paljon ääniä maan kristitystä eteläosasta, kun islaminuskoisen pohjoisen äänet menivät pääosin Buharille. 
Musliminuorten joukossa syttyi mellakoita presidentinvaalien takia


Vaalivilppi ja väkivaltaisuudet ovat vaivanneet Nigerian vaaleja koko 2000-luvun. Vaikka 2011 presidentinvaalit olivat analysoijien mukaan ''kenties puhtaimmat koko maan historiassa'', niiden lopputulos kääntyi väkivaltaiseksi. Jonathanin voitto käynnisti mellakoita pohjoisen musliminuorten joukossa. Veitsin ja machetein aseistautuneet nuoret marssivat pitkin katuja ylistäen Buharun nimeä ja hyökkäilivät samalla presidentti Jonathanin puolueen kannattajia vastaan.Tämä johti kostoiskuihin muslimeja vastaan esimerkiksi moskeijoita polttamalla. Vaalien jälkeisissä väkivaltaisuuksissa kuoli suurimpien arvioiden mukaan jopa tuhat ihmistä.


Nigeria puolustaa ''hengeään''

Saman vuoden kesällä islamistiryhmittymä Boko Haram alotti jälleen hyökkäykset Pohjois-Nigerian alueella. Useimmat Boko Haramin hyökkäyksistä ovat kohdistuneet hyvin tarkasti Nigerian kristittyyn väestöön ja hallituksen turvallisuusjoukkoihin. Hyökkäyksissä on käytetty improvisoituja räjähteitä. Usein hyökkäysten kohteeksi ovat joutuneet kirkot. 31.12.2011 presidentti Goodluck Jonathan julistaa osaan maasta poikkeustilan, joka muunmuassa sulkee poikkeustilassa olevien alueiden ulkomaanrajat. Samalla presidentti kehotti puolustusministeriä terrorisminvastaisten joukkojen perustamiseen. Jonathanin mukaan ''he[Boko Haram] haluavat tappaa Nigerian, mutta kukaan ei salli heidän tehdä sitä''.

Boko Haramin pommihyökkäyksen aiheuttamaa tuhoa:

Nigeria sodassa Boko Haramin kanssa

Pommi-iskun tuhoja
Vuoden 2012 aikana Boko Haramin hyökkäykset Pohjois-Nigeriassa jatkuvat. Ryhmittymä vaatii kristittyjä lähtemään Pohjois-Nigeriasta ja aloittaa sarjan hyökkäyksiä, jotka vaativat yli sadan ihmisen hengen tammikuussa. Keväällä Tsadin presidentti esittää, että Nigerian pohjoiset rajanaapurit lähettäisivät joukkoja Boko Haramin vastaiseen taisteluun. Syksyn aikana Nigerian hallituksen joukot ovat taistelleet Boko Haramin kanssa erityisesti Maidugurin kaupungin alueella.

Boka Haramin hyökkäykset ovat johtaneet Nigerian kasvaviin jännitteisiin Nigerian krisittyjen ja muslimien välillä. Pohjois-Nigeriasta etelään muuttaneet siirtolaiset ovat kohdanneet syrjintää kristityn väestön toimesta. Kristittyjen joukosta on noussut myös väkivaltaisia reaktioita hyökkäyksiin.

Ei loppua näkyvissä

Helpoimmin ennustettava kohta Nigerian tulevaisuuden näkymissä on luultavasti Boko Haramin toiminta. Hallituksen ja ryhmittymän välillä on ollut neuvotteluita tulitauosta, mutta todennäköisesti ne eivät johda mihinkään. Hallituksen joukot eivät saa taistelemalla ryhmittymää tuhottua, kuten eivät saaneet myöskään vuonna 2009. Turvallisuusjoukot voivat korkeintaan saada Boko Haramin hyökkäykset hiipumaan pariksi vuodeksi, jonka jälkeen järjestö luultavasti nousee uudestaan.

Nigeriassa on lukuisia etnisiä ryhmiä, ja maa jakautuu suurinpiirtein yhtäsuureen joukkoon kristittyjä ja muslimeita. Suuri osa maan väestöstä elää alle kahdella dollarilla päivässä, kun pieni joukko nauttii miljoonien öljytuloista. Maassa on kymmeniä miljoonia työttömiä. Nigeriassa esiintyvät etniset ja uskonnolliset jännitteet ja turhautuneisuus maan talouteen tekevät tilanteen räjähdysherkäksi. Jos uskonnollisten ryhmien väliset väkivaltaisuudet ryöstäytyvät käsistä voi seurata sisällissota.





Nigerian tilanne on ollut varsin vähän esillä kansainvälisessä mediassa. Voidaan kysyä, kuinka kärkkäitä länsivallat ovat puuttumaan tilanteeseen, jos konflikti eskaloituu laajemmaksi. Nigeriasta löytyy öljyvaroja, joten jos taistelut leviävät öljykenttien lähelle, suurvallat kiinnittävät varmasti huomionsa. Tähän asti konflikti on rajoittunut maan pohjois- ja keskiosiin ja öljyvarat sijaitsevat etelässä.

Lähteet

Kuvalähteet

12 kommenttia:

  1. Alue esitetty kartoilla heti alkuun +

    Nigeriasta hieman taustatietoa aluksi, sitten asiaan +

    Asia esitetty hyvin jäsennellysti, hyvää kieltä.

    - 8½

    VastaaPoista
  2. Antaa perushyvän tiedon kriisistä. Hyvin taustaa ja kuvat täydentävät tekstiä. Muutamia kirjoitusvirheitä löytyy, mutta tekstistä saa silti selvää.

    Arvosana: 8½

    VastaaPoista
  3. Mukavasti pakattu teksti, noudattelee runkoa ja on muutenkin helppolukuinen. Sopivasti kuva- ja videomateriaalia. Avarsi hyvin mikä tilanne on ja mihin tilanne on kärjistymässä.

    9

    VastaaPoista
  4. Hienot kuvat, hyvä teksti ja asiallinen ulkoasu.

    8

    VastaaPoista
  5. Helppolukuinen, pieniä kielivirheitä siellätäällä, ei mitään vakavaa. Runsaasti kuvia, noudattaa tehtävänantoa ja vastaa kysymyksiin. Runsaat tulevaisuudenkuvat olivat hyvä lisä.
    8

    VastaaPoista
  6. Työ noudattaa tehtävänantoa kiitettävästi ja kuvat alueesta ja aiheesta ovat hyviä.

    8

    VastaaPoista
  7. Kokonaisuudessaan hyvä teksti. Sekä tietoa että kuvia on sopivasti, ja rakenteen suhteen teksti on tehtävänannon mukainen. Kieli on paikoin vähän epäselvää, mikä johtunee aikamuotojen sekavasta käytöstä.

    8+

    VastaaPoista
  8. Työ vastaa hyvin perusrunkoa ja siitä näkyy eri konfliktia selittäviä tekijöitä. Kieli oli hyvää ja sellaista, että konfliktista tietämätönkin pääsi kärryille tilanteesta. Kuvat ovat plussaa, samoin laaja lähdeluettelo.

    9

    VastaaPoista
  9. Selkeää luettavaa ja kieli melko sujuvaa. Noudattaa tehtävänantoa. Itse keksityt väliotsikot:), kuvat ja linkki ovat ehdotonta plussaa. Lähdeluettelo on laaja, siitä jäi vain kaipaamaan kirjalähteitä.
    9

    VastaaPoista
  10. Siisti ulkoasu, vastaa tehtävänantoa. Työ on laaja ja vastaa olennaisiin kysymyksiin. Siisti ulkoasu kuvineen ja videoineen.

    VastaaPoista
  11. Selkeä ja asiallinen kokonaisuus, kuvateksteistä plussaa. 8½

    VastaaPoista
  12. Kirjoittaja analysoi oikein Nigerian konfliktien juuriksi vahvan jakautumisen taloudellisesti, sosiaalisesti, maantieteellisesti ja uskonnollisesti ja kiinnittää huomion myös maan sotilasdiktatuurien menneisyyteen.

    Menemättä syvällisempään analyysiin perusasiat tulevat selitetyiksi. Kirjoittaminen preesensissä häiritsee lukijaa, muutoin teksti on sujuvaa suhteellisen luettavaa. Työ vastaa olennaisiin kysymyksiin. Huomattavaa on monien englanninkielisten lähteiden käyttö.

    AS: 9

    VastaaPoista