maanantai 19. marraskuuta 2012

Intian ja Pakistanin riita Kashmirin alueesta

Kashmir

Kashmirin kartta  Lähde: global.finland.fi

Tausta
Kashmir on ollut historiansa aikana monesti itsenäinen ja hallinnut joskus lyhyen aikaa suurta osaa Intiasta. Kashmir itsenäistyi brittiläisestä Intian dominiosta (=herruusalue), mutta liittyi itsenäistyneeseen Intian liittovaltioon autonomisena osavaltiona valtionpäämiehensä käskystä lokakuussa 1947 muslimien kapinoidessa vastaan. Autonomisen osavaltion asema kesti kuitenkin vain vuoteen 1953 saakka.
Kashmirin alueesta kamppailevat hinduenemmistöinen Intia ja muslimienemmistöinen Pakistan ajautuivat pahaan rajakiistaan 1947, kun Intia sekä Pakistan itsenäistyivät. Tästä alkoivat väkivaltaisuudet hindujen ja muslimien välillä. Itsenäistymisten jälkeen miljoonat muslimit ja hindut siirtyivät maasta toiseen, mistä kehkeytyi uskonnollisia levottomuuksia, joissa sadattuhannet saivat surmansa.
Pakistan ja Intia eivät kuitenkaan päässeet sopuun Kashmirin kohtalosta, vaan sotivat raja-alueestaan vuoden 1948 loppuun. Tätä sotaa kutsutaan Ensimmäiseksi Kashmirin sodaksi. Pakistan ja Intia sitoutuivat pitämään kansanäänestyksen Kashmirista YK:n avulla neuvotellun rauhan yhteydessä. Kyseistä äänestystä ei kuitenkaan ole vieläkään järjestetty. Rauhansopimuksen solmimisesta saakka YK:n tarkkailijat ovat olleet rajalinjalla.

Kehittyminen
Toinen Kashmirin sota
Toinen Kashmirin sota (Toinen Intian-Pakistanin sota) käytiin vuonna 1965. Se päättyi, kun Yhdysvallat ja Neuvostoliitto painostivat YK:ta neuvottelemaan aselevosta. Tehtiin rauhansopimus, jonka välittäjänä toimi Neuvostoliiton Aleksei Kosygin. Tämä rauhansopimus murtui kuitenkin vuonna 1971, kun Pakistanissa syttyi sisällissota, jonka seurauksena Itä-Pakistanista tuli itsenäinen Bangladeshin valtio. Vuonna 1972 Intia ja Pakistan solmivat Simlan sopimuksen, jossa ne sitoutuivat Kashmirin kysymyksen rauhanomaiseen ratkaisuun.
Vuonna 1989 Kashmirin laaksossa aseelliset levottomuudet ja aseellinen vastarinta kiihtyivät Intian hallintoa vastaan. Tämä johtui siitä, kun muslimipuolueet väittivät osavaltion vaalien olleen vilpilliset. Tämän seurauksena ne perustivat sotilaallisia osastoja. Toiset näistä vaativat itsenäisyyttä Kashmirille, kun taas toiset alueen liittämistä Pakistaniin.
Kargilin konflikti
Vuonna 1990 Intia lähetti sotilaita Kashmiriin pitämään järjestystä. Tämä kiristi Pakistanin ja Intian välejä entisestään. Vuonna 1999 toukokuussa Intian sotajoukot tekivät suuren hyökkäyksen muslimisissejä vastaan. Tämän seurauksena Pakistanin joukkoja ja muslimisissejä soluttautui Intian puolelle Jammu ja Kashmirissa katkaisten samalla tärkeän maantien. Tämän takia Intia vastasi Pakistanin joukkoja ja muslimisissejä vastaan ilmaiskuilla.  Kyseinen konflikti, Kargilin konflikti, päättyi vasta, kun Yhdysvallat kehotti Pakistania perääntymään kiistassa. Molemmat osapuolet kuitenkin julistautuivat sodan voittajiksi ja jännite rajalinjalla jatkui.

Nykytilanne (2000-)
Rauhasta neuvoteltiin jälleen vuosituhannen vaihteessa, mutta rauhaan ei kuitenkaan päästy, sillä vuoden 2001 lopulla pakistanilaiset terroristit iskivät Srinagarin ja New Delhin parlamentteihin Intiaan. Iskussa kuoli yli 30, joista yksi oli kashmirilainen johtaja Abdul Gani Lone. Näiden iskujen seurauksena Intian ja Pakistanin välit kiristyivät jälleen ja Intia ilmoitti maan valmistautuvan ratkaisevaan taisteluun.
Vuoden 2002 alussa pakistanin sotilasjohtaja Musharraf ilmoittaa, ettei Pakistan salli terroristien käyttää maataan tukikohtanaan ja vetoaa, että konflikti Intian kanssa voitaisiin ratkaista neuvotteluin. Tästä seuraa muutaman vuoden kestävä aselepo.
Vuoden 2005 lokakuussa Pakistanin ja Kashmirin alueella syntyi suuri maanjäristys. Tämä luonnonkatastrofi tuotti 73 000 kuolonuhria ja noin 3 miljoonaa ihmistä jäi ilman kotia. Saman vuoden joulukuussa Musharraf sanoo luopuvansa vuosikymmenten kansanäänestys vaatimuksesta Kashmirin kohtalosta.
Vuonna 2006 Mumbaihin, Intiaan, tehtiin pommi-isku, jossa kuoli lähes 200 ihmistä. Intia syytti tästä kashmirilaisia ryhmittymiä. Pommi-iskun seurauksena Intian ja Pakistanin rauhanneuvottelut katkesivat jälleen.
Kesällä 2008 Kashmirissa syntyi useita viikkoja kestäviä mellakoita Intian miehitystä vastaan. Intia ei saanut mellakoita tukahtumaan, jonka seurauksena heinäkuussa puhkesi 12 tuntia kestävä tulitaistelu Intian ja Pakistanin välillä. Tämä tulitaistelu oli tarkkailijoiden mukaan pahin tulitauon rikkomus viiteen vuoteen. Marraskuussa Mumbaihin tehtiin jälleen terroristi-isku, joka tappoi satoja. Näillä terroristeilla oli Intian mukaan linkki Pakistaniin.

Tulevaisuuden näkymiä
Kashmirin konflikti vaikuttaa olevan jatkuva koston kierre Intian ja Pakistanin välillä, joka syntyi, kun valtiot itsenäistyivät, mutta Kashmirin alueesta ei päästy yhteisymmärrykseen siitä, kummalle se kuuluu. Kashmirin alueen jakamisesta Intian ja Pakistanin välille ei vieläkään ole päästy yhteisymmärrykseen, eikä Kashmirin anneta itsenäistyä omaksi valtiokseen. Konflikti alkaa lähinnä vaikuttaa siltä, että se olisi traditio, jota jatketaan siksi, että sitä on tehty jo yli 60 vuoden ajan, eikä kumpikaan osapuoli voi enää luovuttaa tässä vaiheessa Kashmirin aluetta toiselle osapuolelle. Väkivaltaisuus on vuosien saatossa vähentynyt, joten tämän puoleen voisi toivoa, että lopullinen rauha saataisiin solmittua lähivuosina.


Lähteitä

10 kommenttia:

  1. Lähes kaikki tarpeellinen, mutta ei mitään ylimääräistä eikä "hifistelyä"

    Asiasta saa jonkinlaisen kokonaiskuvan, mutta konfliktin vaiheista olisi voinut kertoa tarkemminkin. Hyvää kieltä.

    -8

    VastaaPoista
  2. Teksti on hyvin tiivistetty ja helposti luettava. Aihe on melko vaikea, eikä siitä löydy paljon tietoa. Aloitus oli hyvä, koska siinä onnistuttiin tiiviisti kertomaan aiheen tausta ilman turhaa tulkintaa. Teksti täyttää pääosin kaikki vaatimukset. Youtube-videon olisi voinut laittaa itse sivustolle ja muutamia kuvia olisi voinut olla enemmän.

    8

    VastaaPoista
  3. Asiallista tekstiä, joka ei rönsyile tai eksy turhien nippelitietojen selittelyyn. Rakenteellisesti ja kielellisesti hyvä paketti.
    8

    VastaaPoista
  4. Hyvää tekstiä, josta löytyy tarpeellinen. Ehkä hieman enemmän olisi voinut kertoa konfliktin synnystä ja etenemisestä, mutta kokonaiskuvan saa. Kuvia olisi voinut olla enemmän.

    8

    VastaaPoista
  5. Noudattaa tehtävänantoa ja alueen kartta hyvä lisäys. Antaa riittävän kuvan konfliktista eikä ole eksytty selittämään turhaa tietoa aiheesta. Selkeä ja helppolukuinen teksti.

    8+

    VastaaPoista
  6. Tekstistä löytyy sinänsä kaikki tarpeellinen, mutta kriisin kulkua olisi voinut selittää tarkemminkin. Kieli on hyvää! Kuvat lisäisivät mielenkiintoa.

    8

    VastaaPoista
  7. Teksti oli hyvä, sillä siinä ei selitelty turhia yksityiskohtia. Teksti olisi voinut kuitenkin käsitellä asiaa ehkä vähän erilaisista näkökulmista enemmän. Kuvat olisivat teuoneet vähän väriä tekstiin. Tulevaisuuden näkymät- osuus oli hyvä.

    8+

    VastaaPoista
  8. Selkeä ja johdonmukainen esitys. Karttakuva havainnollisti hyvin alueen sijainnin ja linkki plussaa. Hieman pohdiskelevampaa otetta olisi voinut olla lisää. Asiasta tietämättömälle hyvä tietopaketti.
    9-

    VastaaPoista
  9. Teksti antaa hyvän kokonaiskuvan konfliktista, mutta syistä olisi ollut kiinnostava kuulla tarkemmin. Miksi konfliktin osapuolet pitävät Kashmirin aluetta tärkeänä? Teksti etenee johdonmukaisesti, mutta kaipaisi kuvia.

    8

    VastaaPoista
  10. Tämä artikkeli on enemmän kriisin etenemistä kuvaileva kuin sen eripuolia ja dynamiikkaa selittävä. Lähdemateriaali on paljolti wiki-pohjaista.

    AS: 7 1/2

    VastaaPoista