maanantai 19. marraskuuta 2012

Kansannousu Egyptissä

Arabikevät Egyptissä

 

Egyptin presidentiksi nousi vuonna 1981 Hosni Mubarak, joka on valittu sen jälkeen presidentiksi viitenä peräkkäisenä yhden ehdokkaan vaalina.

Mubarakin hallinnon aikaan presidentillä oli suurin valta ja tämän vastustajat pitivät Mubarakia diktaattorina. Maassa oli tuolloin paljon työttömyyttä, asuntopulaa ja palkat olivat huonoja. Mubarak nousi valtaan armeija voimin ja hallitsi maata hyvin ankarasti. Poliisien raakuuden ja väkivaltaisten pidätysten vuoksi maassa ei ollut melkein minkäänlaista sananvapautta ja naisten oikeudet olivat mitättömät. Etenkin naisten on ollut vaikea saada minkäänlaista koulutusta ja vai noin puolilla egyptiläisistä naisista on minkäänlaista lukutaitoa.

Vasta vuoden 2005 vaaleihin on ollut mahdollisuus asettua muitakin ehdokkaita kuin Mubarakin hallitus, mutta silti tämä päihitti kaksi kilpailevaa presidenttiehdokasta saaden yli 88 prosenttia äänistä. Hallitusta on kuitenkin syytetty äänten väärentämisestä vaalitulosten saavuttamiseksi. Toiseksi vaaleissa tullutta liberaalin puolueen Ayman Nour tuomittiinkin joulukuussa 2005 vankeuteen puolueasiakirjojen väärentämisestä. Egyptissä on myös aika alhainen äänestysprosentti, sillä jotkut egyptiläisistä eivät edes osaa äänestää.

Vuosina 2000-03 ihmiset olivat todella tyytymättömiä ulkopolitiikkaan ja taloudessa tulleeseen romahdukseen Egyptin punnan arvon pudotessa 45 prosentilla. Nuorison suurimpia haaveita olivat oikeus äänestää vapaasti ja osallistua politiikkaan. Siihen aikaan media alkoi esittää ensimmäistä kertaa kritiikkiä suoraan presidentti Mubarakia kohtaan. Sen jälkeen useamman protestiliikkeen järjestäytyminen alkoi olla merkkinä kansan todellisesta tyytymättömyydestä hallintoon.

 
Kansannousu alkoi kunnolla vasta 25. tammikuuta vuonna 2011, kun tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat Kairoon marssimaan vastustaakseen presidentti Hosni Mubarakia. Seuraavina päivinä 250 000 mielenosoittajaa kokoontui Tahirin aukiolle. Vaikka mielenosoittajat aluksi toimivat rauhallisesti, väkivaltaisuus heidän ja turvallisuusjoukkojen välillä lisääntyi nopeasti. Kansannousun aikana turvallisuusjoukot ovat pitäneet vankina ja kiduttaneet Mubarakin vastustajia. Egyptissä on ollut myös paljon sensuuria ja ulkomaalaisia toimittajia on pahoinpidelty.

 


 "Tahrir-aukion mielenosoittajat vaativat äänekkäästi Mubarakin eroa"

 

Suurten mielenosoitusten taustalla on sosiaalisen median vaikutus nuoriin, alle 30- vuotiaisiin, joiden osuus väestöstä on 60 prosenttia. Vuodesta Egyptiläisiä on liittynyt Twitteriin yhä enemmän. Myös Facebookin avulla nuoret pääsevät jakamaan turhautumistaan uudella tavalla ja mielenosoituksiin värvättiinkin eniten väkeä juuri Facebookin ja Twitterin avulla. Ennen Mubarakin syrjäyttämistä tämä yritti jopa sulkea maan internetyhteyden, jotta liittoutuminen häntä vastaan olisi helpommin valvottavissa ja pysäytettävissä. Muuallakin Lähi-idän alueella internetin käyttö edisti arabikevättä vauhdilla, sillä he saivat todella nähdä kuinka muualla maailmassa eletään. Kansat saivat tavallaan tukea toisistaan ja tajusivat kuinka monilla oli samanlaisia ajatuksia vapaudesta.

 
Helmikuussa maan valtapuolue NDP:n ylin johto erosi, kuten myös presidentin poika, mutta Hosni Mubarak jatkoi puolueen puheenjohtajana. Se ei kuitenkaan tyydyttänyt mielenosoittajia, vaan he pitivät sitä ja muita uudistuksia joita hän lupasi ainoastaan hämäyksenä, jolla kansa saataisiin leppymään. Helmikuun lopulla Mubarakin nimittämä varapresidentti Omar Suleiman kertoi televisiopuheessaan, että presidentti Hosni Mubarak on päättänyt luopua asemastaan presidenttinä luovuttaen vallan armeijalle.

 

Kun Mubarakin erosta ilmoitettiin, yli miljoona mielenosoittajaa riemuitsi, huusi ja ampui juhlan kunniaksi jopa ilotulitteita Tahirin aukiolla. Kuitenkin on muistettava, että mielenosoituksissa terveysviraston mukaan loukkaantui 5 000 henkilöä ja yhteenotot vaativat 365 ihmisen hengen.

 

Tämän jälkeen maata johti ylin sotilasneuvosto ja aiemman perustuslain voimassaolo raukesi. Maaliskuussa 2011 ihmiset saivat äänestää osasta perustuslakia ja muutokset hyväksyttiin melkein 80 prosentin kannatuksella. Kansanäänestykseen osallistui kuitenkin vain 45 prosenttia äänioikeutetuista.

 

Kesäkuussa 2012 järjestettiin uudet presidentinvaalit joiden seurauksena aiemmin laittoman Muslimiveljeskunnan ehdokas Mohammed Morsi nousi Edyptin presidentiksi. Tämä kilpaili toisellakierroksella presidentin virasta, Mubarakin hallituksessa istuneen entisen pääministerin, Ahmed Shafikin kanssa, mutta Morsia äänesti 13,23 miljoonaa äänestäjää, eli 51,7 prosenttia äänestäjistä.. Kun vaalit pidettiin, syttyi paljon mellakoita eri kannattajien välille. Kairossa syttyneessä mellakassa oli käytössä myös tuliaseita ja noidenkin vaalien aikaan esiintyi esimerkiksi äänten ostamista.

Mubarak sai elinkautisen vankilatuomion mielenosoittajien surmaamisesta kansannousujen aikana, mutta kesäkuussa 2012 tuhansia ihmisiä kerääntyi Kairossa vaatimaan kuolemantuomiota Egyptin entiselle presidentille, mutta tämän terveyden tila oli kokoajan hyvin heikko ja kuoli vielä samassa kuussa sotilassairaalassa.

 

Mielenosoituksia on vieläkin paljon Egyptissä.  Lokakuussa 2012 uuden presidentin kannattajat ja vastustajat ottivat rajusti yhteen Kairossa. Vastustajat eivät koe presidentin täyttäneet vaalilupauksiaan ja islamistit osoittivat mieltään, sillä Mubarakin ajan viranomaisia vastaan nostetut syytteet kumottiin oikeudessa. Yhteenotossa loukkaantui kymmeniä ihmisiä, sillä kahden kilpailevan mielenosoituksen osallistujat heittivät toisiaan kivillä ja pulloilla.

 

Mielestäni yksi suurimmista askeleista Egyptissä olisi, että jatkossa voitaisiin kiinnittää huomiota myös naisten oikeuksiin ja he saisivat osallistua politiikkaan enemmän. Egyptissä poliitikkojen käyttämästä propagandasta kertoo hyvin se, että esimerkiksi ensimmäistä kertaa maan historiassa syyskuussa 2012 nainen sai työskennellä televisiossa lukien uutiset.

 

 

 

 

Lähteet:

http://finnish.ruvr.ru/2012_11_16/94899933/






 

http://maailma.net/artikkelit/arabikevat_ei_ollut_facebooksovellus

 

 

 

National geographic:Suomi: 2011 7

 

13 kommenttia:

  1. Esitys antoi hyvän kuvan tilanteesta.
    Siisteydestä ja jäsentelystä ei paljoa plussaa.. Väliotsikoilla ja järkevillä kappalejaoilla asiat järjestykseen!

    -8

    VastaaPoista
  2. Jotenkin sekavan oloisesti kirjoitettu, ei kuvia, ei videomateriaalia. Vähän tylsähkö siis, ei mielestäni hirveästi noudattele annettua runkoa, mutta ihan OK. Oli kuitenkin mielenkiintoista lukea Egyptin tilanteesta. 6

    VastaaPoista
  3. Teksti osaa ottaa merkittävät tapahtumat ylös, mutta jotkin asiat etenevät suurella aikavälillä. Tärkeää tekstin kannalta oli se, että se otti sosiaalisen median huomioon, koska sillä on ollut suuri vaikutus kansannousuihin. Konfliktin tulevaisuuteen olisi voinut keskittyä enemmän, sillä tilanne on edelleen käynnissä.

    7

    VastaaPoista
  4. Hieman sekavanoloinen teksti omituisella kappalejaolla. Merkittävät asiat ja pääpointit osattu ottaa mukavasti mukaan, mutta itse kriisin syitä ja etenkin tulevaisuutta on käsitelty liian vähän. Kuvat oisi ollu plussaa.

    7

    VastaaPoista
  5. Teksti on hieman hankalalukuista ja selittävää, eikä analysointia löydy paljoakaan. Myös väliotsikot uupuvat. Tekstissä on huomioitu merkittävät tapahtumat, mutta jotkin asiat jäivät uupumaan. Konfliktin tulevaisuuden arviointi oli myös tehtävänantoon kuuluva seikka, mutta sitä ei ollut käsitelty paljoakaan. Kuvatkin olisivat olleet mukava lisä tekstiin.

    7-

    VastaaPoista
  6. Työ on hieman sekava ja sitä on hankala lukea. Väliotsikot olisivat tehneet tekstistä selvemmän ja helppolukuisemman. Tulevaisuuttakin olisi voinut käsitellä enemmän ja kuvat olisivat olleet plussaa.

    7-

    VastaaPoista
  7. Teksti ei ole mikään selkeyden perikuva, jotkut kohdat piti lukea kahteen kertaan ennen kuin ymmärsi, mitä tarkoitetaan. Tapahtumia kuvaillaan kyllä paljon, mutta konfliktin syyt ja seuraukset jäävät vähän epäselviksi. Kuvat ja väliotsikot lisäisivät mielenkiintoa.


    VastaaPoista
  8. Oli mielenkiintoista lukea Egyptin tilanteesta ja itselleni syntyi selkeämpi kuva kyseisistä tapahtumista. Linkki Helsingin Sanomien videoon on plussaa. Olisin ehkä itse laittanut useammankin linkin, sillä tekstissä viitattiin sosiaalisen median vaikutuksiin kansannousussa, siitä olisi varmasti löytynyt linkitettävää materiaalia. Tekstin jäsentelyyn ja kielioppiin kiinnittäisin vielä huomiota, jotta teksti olisi selkeämpää ja helpompaa lukea.Tapahtumien ja asioiden värikäs ja laaja kuvailu (ei vain todeta jotakin tapahtuneen vaan kerrotaan miten) antoi heti elävämmän kuvan tilanteesta.
    7

    VastaaPoista
  9. Konfliktin tapahtumia teksti kuvailee hyvin, mutta tausta ja tuluvaisuuden näkymät olisivat kaivanneet lisävalaisua. Teksti on paikoin hiukan sekavaa ja olisi kaivannut kuvia.

    7

    VastaaPoista
  10. Selkeyteen olisi voinut kiinnittää huomattavasti enemmän huomiota, nyt jäi melko sekavaksi. Tietoa on mutta epäjärjestyksessä. Ulkoasu voisi olla yhtenäisempi ja sitä olisi voinut värittää kuvilla. Videolinkki tosin oli hyvä havainnointiväline. Kieli oli ok.

    7

    VastaaPoista
  11. Ulkoasu häiritsi teksin järkevää etenemistä. Väliotsikoilla, kappalejaoilla, kuvilla yms. olisi saanut asiat selkiytettyä. Tilanteen historiallisia taustoja olisi voinut käsitellä vielä enemmän. Sain uutta tieoa aiheesta. Tulevaisuutta olisi voinut pohtia paremmin. Kielellisesti teksti oli tyydyttävä. Tietoa kyllä oli!

    7-

    VastaaPoista
  12. Selkeästi kerrottu, mutta voisi noudattaa annettua runkoa ja kuvat elävöittäisivät tekstin ilmettä. 7+

    VastaaPoista
  13. Kirjoittajan luoma kokonaisuus jää sekavaksi ja fragmenttiseksi. Kirjoittamalla teksti uudestaa olisi varmasti saanut lisää loogisuutta. Väliotsikot olisivat antaneet lisäryhtiä. Sisältöä olisi voinut parantaa huolellisempi lähdetyö ja tutkimus. Tämä konflikti on ollut parin viime vuoden ajan yksi median eniten seuraamista. Työssä on kuitenkin paljon arvokasta ja mielenkiintoista tietoa.

    AS: 7+

    VastaaPoista