maanantai 19. marraskuuta 2012

Israel-Palestiina konflikti



Israelilaiset ja palestiinalaiset ovat vuodesta 1948 lähtien, jolloin Israelin valtio perustettiin palestiinalaisten maalle, ottaneet jatkuvasti yhteen. Molemmat osapuolet kuvittelevat omistavansa täydet oikeudet maahan, eikä kumpikaan näytä antavan periksi. Viime päivien aikana tilanne Lähi-idässä Gazan ja Israelin välillä on taas kiristynyt ja aika näyttää ajautuvatko osapuolet vielä avoimeen sotaan.

Taustaa

Juutalaisalueiden laajeneminen vuodesta 1946 vuoteen 2000 sekä YK:n suunnitelma alueen jakamisesta

Israel-Palestiina alueen konfliktin juuret ovat syvällä historiassa jo ennen ajanlaskun alkua. Alue on sekä israelilaisille, että palestiinalaisille pyhä ja luvattu maa, he ovat molemmat peräisin samalta alueelta. Vuonna 70 jaa Israelin kansa häädettiin maasta ja he levittäytyivät ympäri Eurooppaa kun roomalaiset polttivat Jerusalemin. Juutalaisia vainottiin, he joutuivat piilottelemaan ja harjoittamaan uskontoaan salassa. 1500–1600-luvuilla monet juutalaiset muuttivat takaisin Palestiinaan vainojen vuoksi. Sionismin nousun seurauksena vuonna 1882 alkoi juutalaisten järjestelmällinen muutto Palestiinan alueelle ja konflikti Palestiinassa alkoi muotoutua. Ensimmäisen maailmansodan aikaan länsimaat tarvitsivat Lähi-idän apua Turkin voittamisessa, joten vastapalvelukseksi tästä he lupasivat tukea arabialueiden itsenäistymistä. Vuonna 1917 Balfourin julistuksessa Iso-Britannia taas lupasi juutalaisille oman valtion Palestiinaan. Kun Osmanien valtakunta hajosi ensimmäisen maailmasodan aikana, tuli Palestiinasta Iso-Britannian mandaattialue vuonna 1922.  Vuonna 1935 arabijohtajat halusivat kieltää juutalaisten muuton Palestiinaan joten monet juutalaiset päätyivät keskitysleireille Euroopassa juutalaisvainojen vuoksi. Toisen maailmansodan jälkeen yhä useammat juutalaiset muuttivat Palestiinaan ja ajatus itsenäisestä Israelin valtiosta sai kannatusta länsimaiden keskuudessa. 

Itsenäistymisestä nykypäivään

Vaikka israelilaisten ja palestiinalaisten vastakkainasettelu onkin juutalaiset ja muslimit, ei konfliktin syy ole uskonto. Taistelu yhteisestä alueesta ja suurvaltapolitiikka ovat pääsyitä nykyiseen konfliktiin, jonka katsotaan alkaneen vuonna 1948, kun Iso-Britannia luovutti mandaattinsa ja jätti israelilaisten ja palestiinalaisten kiistan maasta YK:n ongelmaksi. YK ja toisen maailmansodan voittajavaltiot tekivät alueen jakamisesta suunnitelman, joka sopi israelilaisille, muttei palestiinalaisille, joita oli enemmistö maan väestöstä. Toukokuussa 1948 Israel julistautui itsenäiseksi valtioksi ja palestiinalaiset joutuivat pakenemaan kodeistaan. Siitä lähtien on tilanne israelilaisten ja palestiinalaisten välillä ollut jännittynyt.

Itsenäistyttyään Israel joutui kaksivuotiseen sotaan Egyptin, Irakin, Jordanian, Libanonin ja Syyrian kanssa. Egypti valloitti Gazan alueen, Jordania miehitti Länsirannan alueen ja palestiinalaiset jäivät ilman valtiota eikä Palestiinaa enää ollut. He etsivät turvaa Gazasta, länsirannikon pakolaisleireiltä, Jordaniasta, Syyriasta ja Libanonista. Vuonna 1967 oli niin kutsuttu kuuden päivän sota, jolloin Israel valloitti Gazan ja Siinain autiomaan Egyptiltä, Länsirannan ja Itä-Jerusalemin Jordanialta sekä Golanin kukkulat Syyrialta. Tämän seurauksena palestiinalaiset joutuivat Israelin hallinnon alaisuuteen.

Vuonna 1964 perustetun PLO:n (The Palestinian Liberation Organisation) läpimurto tapahtui vuonna 1988 kun palestiinalaisten pakolaisparlamentti julisti Gazan ja Länsirannan alueen itsenäiseksi valtioksi. Vuonna 1994 palestiinalaiset saivat ensimmäisen kerran äänestää omista viranomaisistaan sekä tuolloin solmittu Oslon sopimus asetti tavoitteeksi palestiinalaisvaltion perustaminen vuoteen 1999 mennessä. Neuvottelut kuitenkin loppuivat Israelin pääministerin murhaan. Vuonna 2002 Israel miehitti takaisin Länsirannan alueita, joilta se oli vetäytynyt 1990-luvulla palestiinalaisten saadessa itsehallinnon ja aloitti suojamuurin rakentamisen Länsirannan läpi estämään palestiinalaisten pääsyn Israelin puolelle.

Vuonna 2006 Hamas, joka on EU:n ja Yhdysvaltojen luokittelun mukaan terroristijärjestö, voitti palestiinalaisalueen vaalit jolloin maltillisempi PLO-puolue Fatah menetti vallan. Hamas ja Fatah jakoivat valtansa Fatahin nauttiman länsimaiden kannatuksen vuoksi ja Hamas päätyi hallitsemaan Gazan aluetta ja Fatah Länsirantaa. Israel hallitsee Länsirantaa tiesulkujen, tarkastusasemien sekä armeijan avulla, ja Gaza on eristettynä ja sen elintarvike- ja terveystilanne ovat huolestuttavat. Vuonna 2008 Gaza oli täysin erityksissä ulkomaailmasta ja tulitti Israelia raketeilla. Israel teki laajoja ilmahyökkäyksiä Gazan alueelle ja teki vuoden 2009 alussa myös maahyökkäyksen Gazan alueelle.

Viimeisimmät yhteenotot
Hamasin johtajan Ahmed Jabarin auto Israelin ilmaiskun jälkeen
Vuosien 2008–2009 jälkeen tilanne Israelin ja palestiinalaisten välillä on ollut melko vakaa. Yksittäisiä ohjuksia ja raketteja on ammuttu puolin ja toisin sekä poliisit ja sotilaat ovat olleet kokoajan valmiudessa toimimaan, mutta ihmiset ovat pääsääntöisesti voineet elää tavallista elämää. Viimepäivien tapahtumat kuitenkin viittaavat siihen, ettei sota ole kaukana. Tämänhetkinen, 14.11.2012 alkanut tilanne, muistuttaa vuoden 2008–2009 tilannetta jolloin Israel on viimeksi tunkeutunut Gazan alueelle. 10.11.2012 Israel hyökkäsi Gazaan kostona Gazan tekemästä iskusta israelilaista sotilaspartiota vastaan. 14.11.2012 lähtien Israel on tulittanut Gazaa, tuhonnut tärkeitä rakennuksia, kuten Hamasin päämajan, poliisilaitoksen ja mediarakennuksen, sekä tappanut useita palestiinalaista, mukaan lukien Hamasin johtajan. Gazasta on ensikertaa koskaan tulitettu Jerusalemia ja myös Tel Avivia on pommitettu ensikertaa sitten vuoden 1991 persianlahden sodan. Israel on kutsunut 75 000 reserviläistä palvelukseen ja valmistelee maahyökkäystä. Hamas taas on vannonut kostavansa Israelille siviilien kuolemat. Tähän mennessä uhreja on jo yli 100 palestiinalaista ja kolme Israelilaista sekä monia haavoittuneita molemmilta puolilta.


Israelilla on huomattavasti suuremmat resurssit kalusteiden ja miesvahvuuden suhteen sekä Yhdysvaltojen tuki takanaan, mutta palestiinalaisilla on islamilaisen maailman tuki. YK:n pääsihteeri ja Egyptin presidentti yrittävät solmia tulitaukoa kahden osapuolen välille, mutta aika näyttää ajautuuko Israel sotaan jälleen kerran, vai saadaanko näin vaikea ja kauan kytenyt tilanne kahden erimielisen osapuolen välillä ratkaistua ilman enempiä uhreja ja menetyksiä.





Lähteet:
Muren, Elizabeth & Robert; 2009, The Covenant: The Story of My People
Kuvat:
Youtube:

10 kommenttia:

  1. Hyvin jäsennelty kaukaa historiasta! Konfliktin vaiheet käyty napakasti ja tarkasti läpi ilman turhia aiheesta poikkeamisia! Ainoana puutteena ehkä hieman puutteelliset tulevaisuuden näkymät, joka kylläkin ymmärrettävää, koska tilanne on sekava.

    -8½ -->

    VastaaPoista
  2. Hyvät taustatiedot antavat hyvän aloituksen kattavaan konfliktin käsittelyyn. Kuvat ja video ovat hyvä lisä tekstiin. Lähdeluettelo on laaja, eikä vain Wikipedia. Kokonaisuudessaan hyvä työ, tosin tulevaisuuden näkymiä olisi voinut pohtia.

    Arvosana: 9-

    VastaaPoista
  3. Teksti selittää hyvin konfliktin taustat ja piirteet. Karttakuva on hyvä, koska se osoittaa yhden konfliktin pääkohdan, eli Israelin alueen laajenemisen. Teksti on helppoa lukea ja aseteltu hienosti. Joistain asioista olisi voinut kertoa enemmän, sillä aiheena kyseinen konflikti on hyvin laaja. Teksti onnistui selittämään myös historialliset taustat, sillä usein konfliktien juuret ovat kaukana historiassa.

    8

    VastaaPoista
  4. Ihan hyvä kirjoitus, mutta silti pintaraapaisu tästä todella laajasta konfliktista. Myös puutteellinen tulevaisuuden näkymien katsominen. Kuitenkin toteutus on melko hyvä. Selkeämpi kuvien asettelu ja muutenkin enemmän kuvia olisi voinut laittaa.

    8

    VastaaPoista
  5. Hyvin ja selkeästi kirjoitettu työ. Pidin erityisesti havainnollistavista kuvista ja videosta. Noudattaa tehtävänantoa muuten, mutta tulevaisuuden näkymiä olisi voinut yrittää valottaa.

    8+

    VastaaPoista
  6. Taustat on käyty kaukaa ja perusteellisesti ja kuvat sekä video hyvää ovat plussaa. Teksti on selkeää ja noudattelee hyvin perusrunkoa, mutta tulevaisuutta koskevia ajatuksia kaipaisin enemmän.

    8+

    VastaaPoista
  7. Projektityö noudattaa tehtävänantoa, taustojen selvittämiseen on nähty kunnolla vaivaa ja tämänkin hetkistä tilannetta on kuvailtu hyvin. Kirjoitusasu on hyvä ja kieltä on helppo lukea. Kuvat ja videot ovat kiva lisä ulkoasuun! Enempi siviilien aseman käsitteleminen olisi ollut myös kiva lisä :)

    9-

    VastaaPoista
  8. Teksti on johdon mukainen ja kertoo tiiviisti konfliktista ja sen taustoista. Tulevaisuuden näkymiä olisi voinut käsitellä laajemmin.

    8+

    VastaaPoista
  9. Noudattaa hyvin tehtävänantoa historian ja muun osalta, muttei ota kantaa tulevaisuuden näkymiin. Ok kirjoitusasu, yleisesti ottaen hyvä työ ja plussaa kuvista ja videoista.

    9-

    VastaaPoista
  10. Kirjoittaja kertoo monia vaiheita ko. konfliktista ansiokkasti, mutta ei pysty laittamaan sitä kontekstiin sen koko laajuudessaan. Historian pitkä linja on keskeinen selittävä tekijä, taistelu elintilasta, resursseista ja viimekädessä kahden kansan olemassaolosta on keskeistä. Terrorismiä sivutaan, mutta analyyttisempi ote puuttuu tässä.

    AS:8

    VastaaPoista