keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Afganistan – konfliktien pesä


"Afganistan on kansallisten ja kansainvälisten konfliktien pesä"
- Malalaia Joya (aktivisti ja entinen politiikko Afganistanissa)



Afganistan on vuorten ympäröimä sisämaavaltio. 
Sillä on yhteinen raja Turkmenistanin, Uzbekistanin, 
Tadzikistanin, Kiinan, Pakistanin ja Iranin kanssa.

Monen maan repimä valtio
Afganistanin historia on ollut kautta aikojen verinen. 500-luvulla ennen ajanlaskua, Afganistan oli osa Persian valtakuntaa ja joutui 300 eKr Aleksanteri Suuren valloittamaksi. Mongolit valloittivat Afganistanin 1200-luvulla ja 1700-luvulla sen valloitti jälleen Persia. Afganistan yhdistyi Persian valloituksen jälkeen, mutta Venäjä sekä Iso-Britannia tavoittelivat alueella herruutta 1800- luvulla. Kolme sotaa Iso-Britannian ja Afganistanin välillä (1839-1842, 1878-1880 ja 1919) loppuivat tuloksetta. Afganistan itsenäistyi Iso-Britannian imperiumista vuonna 1919, jonka jälkeen emiirit hallitsivat maata 1926 saakka. Neuvostoliitto miehitti Afganistanin 1979, joka johti sisällissotaan. Neuvostoliitto ja sen tukema Afganistalainen hallinto kohtasi voimakkaan vastustuksen. Guerrilla voimat, jotka kutsuivat itseään mujahideen- nimellä, "julistivat" pyhän sodan valloittajia vastaan. Yhdysvallat sekä Pakistan tukivat Afganistanilaisia mujahideja heidän pyrkimyksessään taistella neuvostojoukkoja vastaan. Vuonna 1989 neuvostojoukot vetäytyivät maasta, mutta taistelu jatkui vuoteen 1992 asti, jolloin Neuvostoliiton tukema presidentti Najibullah pakeni maan pääkaupungista, Kabulista. 

Talibanin nousu
Vuonna 1992, Islamilaiset kapinalliset asettuivat hallituksen kanssa vastakkain ja taistelivat hallituksen ja toisten Islamilaisten kapinallisten ryhmien kanssa vallasta. Kaaoksen ja kilpailevien ryhmien joukossa oli jyrkkää moraalista linjaa ajava taliban-liike. Taliban-liike saavutti aluksi helppoja voittoja ja hallitsi koko eteläistä Afganistania vuoteen 1995 mennessä. Lokakuussa, vuonna 1996, Taliban valloitti myös Kabulin. Useimmat taiteet ja maalliset huvit kiellettiin, ja naisten asema oli erityisen huono. Naiset eivät saaneet käydä töissä tai kulkea julkisilla paikoilla ilman burkaa (kasvoja peittävä huntu). Miesten ulkonäköä rajoitettiin myös. Talibanhallinto oli erityisen ankara, ja rangaistukset olivat mitä kuvottavimpia. Vain kolme maata tunnustivat taliban-hallinnon: Pakistan, Saudi-Arabia ja Arabiemiirikuntien liitto. 

"Jihan (holy war) has become a duty for all the Afghan nation because the foreign and non-believer countries have attacked us. They are getting rid of our religious and cultural values in Afganistan. They want to force western democracy on our country." 
-Taliban (Dokumentti: Behind Enemy Lines)




Syyskuu 11.2001  –kriisi puhkeaa
Talibanien suojeluksessa toimiva al-Qaeda (kansainvälinen islamistinen puolisotilaallinen organisaatio) teki 11.9.2001 terrori-iskun Yhdysvaltoihin World Trade Centeriin ja Pentagoniin. Afganistanin poliittinen tilanne muuttui dramaattisesti. Noin 3 000 ihmistä menettivät henkensä iskussa. Yhdysvaltojen presidentti George W. Bush vannoi voittavansa sodan terrorismia vastaan ja käski taliban-liikettä "tuomaan kaikki al-Qaedan johtajat, jotka piilevät maassanne, U.S.A:n viranomaisille tai jakamaan heidän kohtalonsa." Taliban kieltäytyi luovuttamasta Osama bin Ladenia (al-Qaedan johtaja) Yhdysvalloille ja lokakuun 7. päivänä 2001, Bush julisti sodan alkaneeksi ja Yhdysvallat aloitti torrorisminvastaisen taistelunsa Afganistanissa. 





                                                                Taliban kaatuu –valta kansalle 
Viidessä viikossa, U.S.A:n ilmavoimilla ja Pohjoisen liiton avulla, Yhdysvaltojen sotatoimet mursivat taliban-liikkeen odottamattoman nopeasti. Joulukuussa, taliban-liike kaatui kokonaan, mutta al-Qaedan jäsenet ja mujahideenit ylläpitivät vahvaa vastarintaa, joka pakotti U.S.A:n ja liittolaisten joukot pysymään Afganistanissa. Osama bin Ladenia ja talibanin johtajaa Mullah Muhammed Omaria ei saatu kiinni. Hamid Karzai valittiin joulukuussa 2001, Afganistanin tilapäisen hallinnon puhemieheksi. Kevään 2003 kuluessa Afganistanille luonnosteltiin uutta perustuslakia. Maan ensimmäiset presidenttivaalit järjestettiin 9.10.2004. Vaalit olivat suorastaan menestys. Yli kolmasosa kansalaisista äänestivät, mukaan lukien yli 40% vaalikelpoisista naisista. Hamid Karzai tuli valituksi suoran kansanvaalin ensimmäisellä kierroksella. 

Väkivalta kiihtyy
Vuonna 2005 merkit hallituksen vastaisesta kapinasta alkoivat olla selviä. Hallitusta vastustavan liikkeen sotilaat muodostivat koulutusleirejä Pakistaniin, josta he tekivät iskuja afgaanipoliiseja ja -sotilaita vastaan. Taliban-liitto jatkoi iskuja myös Yhdysvaltojen joukkoja vastaan 2005-2006 välillä. Vuonna 2006, NATO joukot johtivat sotilaallisia operaatioita eteläisessä Afganistanissa. Väkivallan kiihtyessä, Afganistaniin tuotiin lisää joukkoja. Vuoden 2008 aikana yhdysvaltalaisten sotilaiden määrä lähes kaksinkertaistui 48 000 sotilaaseen. Barack Obama kampanjoi Afganistanin sodan laajentamisen puolesta ja virkaanastumisensa jälkeen, maahan lähetettiin kymmeniä tuhansia sotilaita lisää. Obama julisti uuden strategian, jonka ytimenä oli "keskeyttää, hajottaa ja tuhota al-Qaeda ja sen turvapaikat Pakistanissa ja estää heidän paluuta Pakistaniin tai Afganistaniin." 
Vaikeasta turvallisuustilanteesta huolimatta NATO, YK sekä Afganistanin viranomaiset aloittivat neuvottelut siitä, että ulkomaalaiset joukot vetäytyisivät Afganistanista vuoden 2014 loppuun mennessä.



Osama bin Ladenin loppu 
Toukokuun 2. päivänä 2011, CIA operatiivit ampuivat ja tappoivat Osama bin Ladenin Abbottabadissa, Pakistanissa. Uutiset hänen kuolemastaan toi maailmanlaajuisen helpoituksen. Osama bin Ladenin kuoleman kautta yksi sodan perusteluista poistui, mikä lisäsi syytä kansainvälisten joukkojen vetäytymiselle. Saman vuoden syksyllä vietettiin länsimaiden Afganistanin miehityksen kymmenvuotispäivää. 

Kymmenen vuotta sotaa, muutama vuosi vielä edessä
Suurin oopiumintuottajamaa on Afganistan. Se tuotti vuonna
2005, 89% maailman laittomasta oopiumista.
Sitkeän kapinallisuuden vallitessa, Yhdysvaltojen tavoitteet Afganistanissa ovat epävarmoja ja terroristien turvapaikkojen epätietoisuus vieläkin heikentää U.S.A:n yrityksiä. Pitkän sodan vuoksi Afganistan on yksi maailman vähiten kehittyneistä maista. Sota on raunioittanut infrastruktuurin ja terveydenhuoltojärjestelmän. Yli puolet Afganistanin asukkaista elävät köyhyydessä ja oopiuminviljely on ruokaviljelykasveihin verrattuna kannattavampaa ja toimii laajan köyhyyden vuoksi kannustimena. Viime vuosina Afganistanissa on tapahtunut myös pientä kehitystä. Maassa on ainakin muodollinen demokratia ja miljoonat pakolaiset ovat palanneet kotimaahansa. Maan tulevaisuudella on valoisat puolensa sekä varjoisat puolensa. CNN:n johtama tutkimus (11.11.2012) näytti, että Afganistanin kansalaiset suhtautuvat melko positiivisesti tulevaisuuteensa. Asiat, kuten naisten koulunkäynti, olivat kiellettyjä talibanhallinnon aikana,  ja ovat nykyään sallittu. Tämä edellyttää esimerkiksi tasa-arvon kehittymistä. Kaikki eivät ole silti toivekkaita. Pelko yhä elää. "On hyvä, että hallitus yrittää keskustella talibanin kanssa, mutta pelkään, että keskusteluista tulee positiivista ja talibanhallinto palaa. Olisko meillä yhä meidän oikeutemme vai ei?" pohtii Najla Habibi. Maan tulevaisuus on epävarma. Taliban ei tavoittele samaa valtaa mitä sillä ennen oli, mutta se ei myöskään suostu istumaan samaan hallitukseen presidentti Karzain kanssa. Afganistanin tulevaisuus on kiinni muustakin kuin sotilaiden ja poliisien määrästä. Ilman investointia kehitykseen ja kriisinvälttämismenetelmiin, pyrkimykset Afganistanin stabilisointiin ovat turhia. "For years we have said that the fight against terrorism is not in Afghan villages and houses"
Lähdeluettelo: http://terrorism.about.com/od/warinafghanistan/ss/AfghanistanWar_5.htm
http://www.historycommons.org/context.jsp?item=a1980ssayyafafghan
http://www.bbc.co.uk/news/world-south-asia-12024253
Videot:
Dokumentit/Kirjat:
YLE areena: Kolmas ulottuvuus http://areena.yle.fi/tv/1299259
Martin Ewans - "Afghanistan: A Short History of Its People and Politics" (2002)


9 kommenttia:

  1. Paljon asiaa siistissä muodossa! Itselleni ei ainakaan jäänyt varsinaisesti mitään epäselvää asiasta. Havainnollistavat kuvat ja video Obaman puheesta +

    -9 --->

    VastaaPoista
  2. Noudattaa hyvin annettua runkoa, mutta kriisin nykytilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä olisi voinut olla ehkä hiukan enemmän mutta ymmärrettävää jos tietoa ei ole löytynyt. Kriisi on hyvin pakattu ja vastaa hyvin kysymyksiin miten, miksi ja milloin. Kirjoitusasu on selkeä ja tekstistä saa hyvin selvää. Ei ollut sillä tavalla tylsästi kirjoitettu.

    9

    VastaaPoista
  3. Selkeän tiivis paketti, josta löytyy pääasiat. Kuvia löytyy mukavasti sekä ulkoasu on omituista fonttia lukuunottamatta selkeä.

    8,5

    VastaaPoista
  4. Työ noudattaa hyvin perusrunkoa. Asiat kävivät tekstistä selkeästi ilmi, myös kuvat ja video antoivat tekstille hyvin tukea. Teksti on kielellisesti hyvin huoliteltua. Lähdeluettelo on myös kattava.

    9+

    VastaaPoista
  5. Kattava ja selkeä paketti, joka mukailee annettua runkoa hyvin. Varsinkin taustoja on selitetty hyvin. Ehkä nykytilannetta ja tulevaisuudennäkymiä olisi voinut painottaa enemmänkin.

    9+

    VastaaPoista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  7. Blogiteksti noudatti hyvin perusrunkoa ja konfliktin taustat on selitetty niin, että ne on helppo ymmärtää. Tekstissä oleva tarkempikin tieto konkreettisine esimerkkeineen auttaa hahmottamaan tilannetta paremmin. Kieliasu on hyvä ja helposti luettavaa ja kuvat ja videot ja CNN:n tutkimus tuo kivaa ekstraa kokonaisuuteen!

    9½-10-

    VastaaPoista
  8. Työssä tulee hyvin esiin historian "pitkä linja" tutkitun konfliktin osalta. Kirjoittaja osaa yhdistää KV-yhteyksiä ongelmaan ja kirjoittaa monipuolisesti kriisistä kiinnittäen huomiota myös taloudellisiin ja sosiaalisiin tekijöihin.

    AS: 9

    VastaaPoista
  9. Lisäksi lähdeluettelo on laaja ja antaa hyvät lähtökohdat tutkimukselle.

    VastaaPoista