sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Miten kirjoitan toimivan verkkotekstin?

Miten kirjoitan toimivan verkkotekstin?


Tässä muutamia ohjeita kurssilaisille verkkotekstin laadintaan. Seuraavat kohdat ja ajatukset perustuvat Taina Uimosen kirjaan: Taitoa tekijälle tehoa teksteihin. Opas tiedottavaan kirjoittamiseen.


1. Lähtökohta on se että ruudulta lukeminen on hitaampaa. Lukija usein silmäilee tekstejä, mutta itse lukeminen käy hitaammin.


2. Erilainen väline ja lukutapa vaativat erilaisia tekstejä ja tyyliä. Ruudulle pitää kirjoittaa helpommin hahmoteltavaa tekstiä ja helpommin ymmärrettävää kieltä.


3. Tekstien kiinnostavuutta pitäisi lisätä kiinnostavalla ilmaisulla, menemättä kuitenkaan yliampuvaan tai liioittelevaan kielenkäyttöön. Ilmaisun pitää olla lukijaa kiinnostavaa. Monesti verkkotekstit ovat ilmaisultaan varsin köyhiä. On vähän kuin lukisi puhelinluetteloa. Kielen pitää olla myös helposti ymmärrettävää.


4. Tekstien täytyy olla rakenteellisesti tarkkaan mietittyjä, ja lukijan täytyy voida käyttää tekstejä omiin tarkoituksiin. Tekstin rakenteellisuuden saavuttaminen vaatii kirjoittajalta taitoa
- tehdä hyviä otsikoita: pää- ja väliotsikoita (sisältää tiedon, ajatuksen, mielipiteen - ei vain tulevan tekstin aihetta)
- kiteyttää sisältöä
- tehdä silmäiltäviä kappaleita


5. Pitkät lineaariset tekstit eivät toimi ruudulla. Ne pitää pilkkoa pienempiin kokonaisuuksiin. Tekstien tulee olla kerroksellisia. Lukija voi íkään kuin sukeltaa tekstiin kerros kerrokselta.


6. Kiteytä tärkein. Hyvä verkkoteksti etenee siten, että otsikon jälkeen tulee tekstiosuus, johon on kiteytetty tekstin pääsanoma: tieto, joka kaikkien pitäisi tietää, tieto jolla pärjää. Etene siis tärkeimmästä vähiten tärkeään. Muussa tekstissä sulkelletaan sitten syvemmälle. Muista kuitenkin että kiteyttäminen on eri asia kuin lyhentäminen!


7. Päätä tekstisi (pää)sisällön järjestys ennen kuin ryhdyt kirjoittamaan. Näin voit paremmin keskittyä ilmaisuun.


8. Kirjoita ymmärrettävää tekstiä. Ymmärtämiseen tarvitaan asioiden konkretisoimista ja esimerkkejä. Valaise abstrakteja kokonaisuuksia tarkoilla yksityiskohdilla.


9. Pohdi seuraavia peruskysymyksiä kirjoitustyösi aikana:
- mitä tietoa lukija todella tarvitsee
- missä järjestyksessä tieto on lukijan kannalta loogisinta kertoa
- millaista kieltä lukija ymmärtää?


10. Käytä helppoa kieltä, älä pelkää pistettä, ilmaise kiinnostavasti ja kohdenna kieli ja sisältö kävijöille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti