maanantai 19. marraskuuta 2012

Meksikon huumesota

Meksikon huumesota
-Huumekartellit ja Meksikon asevoimat sekä myöhemmin merijalkaväki  sotivat keskenään, kartellit yrittävät saada Meksikon hallintaansa ja asevoimat sekä merijalkaväki pysäyttämään tämän.
Meksikossa tuotetaan paljon huumeita ja se on tärkeä tuotannon kauttakulku paikka, jota huumekartellit pääsääntöisesti johtavat. Meksikossa tuotetut huumeet kulkevat mm. Yhdysvaltoihin, josta ne liikkuvat maailmalle huumekartellien johdolla. Meksikon presidentti Felipe Calderónin julistettua huumesota vuonna 2006, alkoivat viranomaiset pidättämään kartelleja, mutta kartellien lahjottua ja peloteltua viranomaisia tilanne on pahentunut vuosien varrella entisestään. Huumesotakuolemat lisääntyivät räjähdysmäisesti. Virkavallan saa entistäkin helpommin lahjottua, sillä viranomaisilla on matala palkka ja tämän johdosta osa virkailijoista on vaihtanut puoltaan kartellien puolelle. Epäilykset muiden viranomaisten uskollisuudesta lisäsivät irtisanomisia.

-Kartellit syntyivät kun marihuanakauppa sai 1960-luvulla Sinaloassa potkun ja Pedro Avilés Pérez kehitti ilmasalakuljetuksen huumeiden viennille, näin kokaiinikaupallekkin saatiin myös loistava kasvunalusta. Tullimenetelmät kirenivät Yhdysvalloissa joten meksikolaiset rikolliset keksivät uusia kauttakulkureittejä, pääsivät näin Kolumbian huumekauppoihin ja saivat vielä kuljetusmaksua. Meksikon huumesalakuljetuksen johtajana toimi Miguel Ángel Félix Gallardo (Guadalajaran kartelli), joka oli yhteydessä Kolumbian Pablo Escobarin johtamaan Medellinin kartelliin. Näistä kartelleista kehittyi pienempiä kartelliryhmiä joiden välille syttyi sota joka paheni vuonna 2000, sillä he taistelivat salakuljetusreittien hallinnasta. Johtohenkilöiden pidätysten jälkeen väkivaltaisuudet ja murhat vain lisääntyivät.


Huumesodassa kuolleiden määrät vuosilta 2006-2010 ja vuoden 2011 arviot.



Syksyn edetessä Meksikon laivastojoukot ovat saaneet kiinni Meksikonlahden huumekartellin johtajan Jorge Costilla (El Coss):in. Hänestä oli luvattu miljoonapalkkio jos hänet löydetään ja hänet löydettiinkin Koillis-Meksikosta. Tähän mennessä kuolleita on löydetty yli 55 000. Tähän hirvittävään huumesotaan on viritetty mukaan myös palkkamurhaavia teinejä, mm. eräs 16-vuotias poika piti hallussaan käsiasetta ja laboratoriohuumeita. Hän teki töitä huumekartelleille ja eräälle rikollisjärjestölle. Tutkimusten mukaan Meksikossa tälläisiä värvättyjä nuoria rikollisia on ainakin 43 000.

Meksikon osavaltioiden vankiloissa tilanne on kriittinen sikäli että 6/10 vangeista kuuluvat kartelleihin. Vartijoista on huutava pula ja jengiläiset saavat vartijoiden alhaisten palkkojen vuoksi helposti lahjottua vartijoilta avaimet ja pääsevät pakenemaan, joskus vartijat jopa auttavat jengiläisiä pakenemaan –maksua vastaan. Vankiloissa ei ole minkään asteista järjestystä ja prostituoiduilla on vapaa pääsy vankiloihin.
Syyskuun lopussa yksi suurimmista Meksikon huume ja –rikollisjärjestöistä Los Zetas –huumekartellin johtoon kuuluva Iván Velázquez Caballeron (El Taliban) on pidätetty Meksikon laivastojoukon voimin.Meksikon presidentti Felipe Calderónin julistaessa sotaa vuonna 2006 huumekartelleja vastaan, on tilanne vain pahentunut entisestään. Uusi presidentti  Enrique Peña Nieto aloittaa sotimisen joulukuussa 2012. Tähän mennessä kuolleita ja murhattuja on jo yli 60 000. Huumepomoista pidetään yllä isoja löytöpalkkioita, jonka kustannuksiin osallistuu Meksiko ja Yhdysvallat.

Yksi huumepomoista; Heriberto Lazcanon ruumis varastettiin ruumishuoneelta. Aseistautunut ja naamioitunut joukkio tunkeutui ruumishuoneeseen ja vei ruumiin ruumisautoon vain muutamia tunteja Lazcanon kuoleman jälkeen. Zetaa todella pidetään yhtenä pahamaineisimmista, rikollisimmista, väkivaltaisemmista ja vahvimmista huumeliigoista, eikä ihme. Huumekartellien väki on näemmä tiivis, yhteistyötä tekevä ja pomojaan suojeleva.
Marraskuun lopussa Washingtonissa kannabiksen laillistavan lain myötä huumekartellit menettävät yli miljardi dollaria, meksikolaisraportit tiedottavat. Coloradossa ja Washingtonissa päätös kannabiksen laillistamisesta viihdekäyttöön on saanut kannabiksen polttajat liikenteeseen.

Videomateriaalia huumesodasta:
http://www.youtube.com/watch?v=9AtH5EH9M0k




Lähteet:

 http://www.hs.fi/ulkomaat/aihe/meksikonhuumesota/
http://fi.wikipedia.org/wiki/Meksikon_huumesota

11 kommenttia:

  1. Teksti onnistuu selittämään tiivistävästi konfliktin alkamisen ja sen taustat, mutta nykyisestä tilanteesta ja merkittävistä tapahtumista ei juurikaan kerrota. Uutisotsikoista olisi voinut tehdä oman tekstin, ettei niitä olisi pelkästään luetteloitu. Tekstissä olisi voinut olla kuvia.

    7

    VastaaPoista
  2. Tiivistää hyvin tilanteen, kertoo taustat, mutta nykytilanteesta ei kerrota suoraan, vaan selviää uutisien lainauksista. En tykkää kylläkään tuosta uutisotsikoiden luetteloinnista, olisit voinut tehdä niistä yhtenäisen tekstin. Myöskään tulevaisuuden näkymistä ei ole ollenkaan. Kuvia!

    7-

    VastaaPoista
  3. En tiedä vastaako teksti iha kokonaan tehtävänantoa, mutta juttu kyllä valaisi Meksikon tilannetta paljon minulle. Olen myös sitä mieltä, että juttu olisi voinut olla selkempi, jos uutisista olisi tehnyt yhden yhtenäisen tekstin

    8-

    VastaaPoista
  4. Huumekaupasta yleensä ja sen historiasta kerrotaan hyvin, mutta muu jää hieman epäselväksi. Lukijan kannalta olisi ehkä ollut parempi, että kehityksestä ja nykytilanteesta olisi kerrottu omin sanoin yksittäisiä tapahtumia listaamatta. Kuvat olisivat piristäneet tekstiä.

    7-

    VastaaPoista
  5. Teksti kertoo tiiviisti huumekaupan historian ja siitä yleensä. Ehkä jopa hieman liian tiiviisti, jäin kaipaamaan hieman pohdiskelevampaa sävyä. Kieleen ja jäsentelyyn kiinnittäisin vielä huomiota ja siihen, että ainut lähde on verkkolähde ja sekin wikipedia. Linkit ehdottomasti plussaa.
    7-

    VastaaPoista
  6. Teksti olisi voinut vastata paremmin tehtävänantoa ja edetä johdonmukaisemmin käsitellen asiaa useammilta näkökanteilta. Teksti avasi kuitenkin aihetta hyvin ja kieli oli helposti luettavaa. Kuvat ja useammat lähteet olisivat olleet plussaa.

    7

    VastaaPoista
  7. Tiivistetty rankalla kädellä, ehkä vähän turhankin rankalla. Historia tulee esiin, mutta entäs nykytilanne ja tulevaisuus? Jäivät melkoisen vähälle. Leipäteksti vähän epäselvää ja epätarkkaa. Myös turhan paljon artikkelinpätkiä leipätekstiin itseensä verrattuna. Artikkelit myös luettelomaisesti joka ei kuvatonta ulkoasua paranna.

    VastaaPoista
  8. Teksti ei vastannut kovin hyvin tehtävänantoa. Artikkelit olivat melko epäluonnollisesti sijoitettu tekstiin. Historiaa käsiteltiin hyvin, mutta loppu tuntui kuivalta. Nykytilanne jäi auki. Teksti ei ollut artikkelin tyylinen. Lähteet paljastavat panostuksen määrän. Kuvat olisivat tuoneet artikkeliin plussaa.
    Kyseessä oli tutkimus/artikkeli, eikä lehtileikekirja. Historiasta opin silti! Enemmän omaa pohdintaa :)

    6,5

    VastaaPoista
  9. Erittäin tiivistetty, eikä noudata tehtävänantoa erikoisen hyvin. Ulkoasu on ok, kuvia ja videoita sekä lisää tekstiä jäin kaipaamaan. Työ oli keskittynyt uutisiin.

    VastaaPoista
  10. Hyvin ja tiiviisti selitetty sekä omaperäinen julkaisutapa. Kuvat olisivat ehdottomasti plussaa. 7

    VastaaPoista
  11. Työ ei valitettavasti vastaa tehtävänantoa muodoltaan eikä sisällöltään. Ota yhteyttä opettajaan.

    AS:K

    VastaaPoista