maanantai 19. marraskuuta 2012

Jemenin konflikti


Jemenin konflikti



Mielenosoittajat nousivat ääneen nyt myös Jemenissä.
mielenosoittajat nousivat ääneen Jemenissä 3.2.2011

Lähi-idän ja ehkä koko maailman köyhin maa Jemen on joutunut olemaan jo usean vuosikymmenen ajan monien levottomuuksien myllerryksessä. Länsimaihin media tuo Jemenin suhteen näkyvimmin esille terroristijärjestö Al Qaidan toimintaa ja kotiutumista maahan, mutta alueella on erotettavissa myös muita konflikteja. Etelän itsenäistymisyritykset ja pohjoisen shiiamuslimien protestit hallitusta vastaan ovat johtaneet väkivaltaisuuksiin ympäri maata. Todelliseen kaaokseen Jemen joutui arabikevään tapahtumien levittyä maahan vuoden 2011 alussa. Mistä kyseiset levottomuudet oikein juontavat juurensa?


Historiallista taustaa


6234 jemen1 300x223 JEMEN MATTARI
Jemenin kartta

Pohjois-Jemen irtautui Ottomaanien vallan alta vuonna 1918 ja Etelä-Jemen puolestaan itsenäistyi Brittien imperiumista vuonna 1967. Maiden itsenäistyttyä alkoi taistelu vallasta. Pohjois-Jemenin tasavaltalaisten ja kuningasmielisten välisen sisällissodan päätyttyä puhkesivat rajariidat pohjoisen ja etelän välille. Alue oli myös osana kylmän sodan kenttää etelän kallistuessa sosialismin puolelle ja Yhdysvaltojen tukiessa pohjoista. Useiden aseellisten selkkausten ja neuvotteluyritysten jälkeen pohjoinen ja etelä yhdistyivät nykyisen kaltaiseksi Jemenin tasavallaksi vuonna 1990.
  Levottomuudet eivät kuitenkaan loppuneet maiden yhdistymiseen. Etelässä vallitsi tyytymättömyyttä yhteiskunnallisen epätasa-arvoisuuden vuoksi. Etelän itsenäisyysliikkeen mukaan etelää syrjittiin ja riistettiin varallisesti. Tyytymättömyyteen vaikutti myös alueella vallinnut laaja työttömyys. Etelän kaikki itsenäistymisyritykset kukistettiin aseellisesti hallituksen toimesta, mutta tyytymättömyys jäi kytemään pinnan alle.
  Rauhaton ja riitaisa historia sekä vaihtelevat yhteiskunnalliset olot ovat luoneet pohjaa 2000- luvun aikaiselle konfliktille. Osansa asiassa on koko arabimaailmaan kuuluvalla heimokulttuurilla, jossa valtataistelua käydään asein ja mellakoin eikä laillisuuden kautta, kuten esimerkiksi meillä Suomessa. Lisäksi Jemenin maantiede aavikkoineen ja vuoristoineen on edesauttanut heimosotia ja rikollisten sekä terroristien toimintaa.


Konfliktin kolme osaa

Yemeni soldiers fire towards suspected positions of Shiite Huthi rebels: Yemen agrees ceasefire with northern rebels
Jemenin sotilaat tulittavat huthikapinallisia 2010
Pohjoisen shiilaiskapinalliset, joita kutsutaan johtajansa mukaan myös hutheiksi, aloittivat vuonna 2004 sodan hallitusta vastaan vaatien muun muassa vähemmän yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa. Hallituksen mukaan kapinalliset puolestaan pyrkivät saamaan vallan itselleen ja perustamaan Jemenistä shiialaisen, uskonnollisen valtion. Hallitus yritti kukistaa kapinan kovin ottein kuitenkaan siinä onnistumatta. Sitä syytetään monista ihmisoikeusrikkomuksista. Taisteluissa on ollut mukana myös Saudi-Arabia, joka on tukenut Jemenin hallitusta ilmaiskuilla kapinallisia vastaan.
  Samaan aikaan etelässä jatkui laaja tyytymättömyys, joka ilmeni muun muassa mielenosoituksissa. Hallitus tukahdutti niin aseelliset kuin rauhanomaisetkin mielenosoitukset väkivallalla, mistä seurasi niin sanottu väkivallan kierre.
  Kolmantena osana konfliktia on hallituksen sota terroristeja vastaan. Ääriliike Al Qaida aloitti toimintansa Jemenissä vuonna 2000. Siitä lähtien järjestö on toteuttanut vuosittain useita iskuja muun muassa diplomaatteja, ulkomaisia yrityksiä, poliisia sekä turisteja vastaan.


Arabimaailman kuohuntaa Jemenissä


Jemenin hallitusta vastustavat kapinallistaistelijat partioivat
 pääkaupunki Sanaan kaduilla 26. toukokuuta 2011



Vuoden 2011 alussa arabikevään mellakat saavuttivat myös Jemenin. Maan opposition kutsusta kymmenet tuhannet ihmiset saapuivat pääkaupunkiin protestoimaan hallitusta vastaan ja vaatimaan pitkäaikaisen presidentin Ali Abdullah Salehin eroa. Hallitus vastasi protesteihin väkivaltaisesti. Esimerkiksi tarkka-ampujat tappoivat useita kymmiä sattumanvaraisia mielenosoittajia.
 

  Maaliskuussa 2011 kuohunta laantui hetkeksi, kun Saleh lupasi erota virastaan, mutta hänen peruttuaan lupauksensa protestit jatkuivat entistäkin kiivaampina ja levisivät pääkaupungista joka puolelle maata. Myös osa heimojohtajista sekä armeijan johtohenkilöistä siirtyi opposition puolelle.
  Pitkin vuotta levottomuudet kasvoivat kasvamistaan, ja paikoin mielenosoittajien ja hallituksen välit kärjistyivät avoimiksi tulitaisteluiksi, joita tuhannet ihmiset joutuivat pakenemaan. Kesäkuussa myös Saleh haavoittui pommi-iskun uhrina, ja hänet lennätettiin Saudi-Arabiaan toipumaan. Islamistiterroristit hyödynsivät tilanteen kaoottisuutta ja saivat valtaansa jopa useita kaupunkeja Etelä-Jemenin alueella.
  Loppuvuodesta sekä YK että Yhdysvallat kehottivat Salehia luopumaan vallasta. Tammikuussa 2012 Saleh erosi lopulta presidentin tehtävästään saatuaan syytesuojan ja matkusti Yhdysvaltoihin, mutta hänen tukijoitaan säilyi yhä korkeissa viroissa. Jemenin ongelmat eivät loppuneet Salehin eroon.


Jemenin nykytilanne

Nykyisin Jemenin konflikti elää hiljaiseloa eikä maa enää ole sekasortoisessa tilanteessa. Mielenosoittajien rooli on vähentynyt huomattavasti Salehin eron jälkeen. Opposition ja hallituksen välit ovat rauhoittuneet. Maan ongelmat painottuvat nyt köyhyyteen ja nälkään sekä terroristien vastaiseen sotaan.
  Avustusjärjestöjen mukaan toukokuussa 2012 jopa puolet Jemenin väestöstä oli ilman kunnon ruokaa. Myöskään naisten asema ei ole parantunut Salehin ajoista, vaan päinvastoin. Nälkäongelmat ovat pakottaneet naisia äärimmäisiin ratkaisuihin, kuten prostituutioon.
  Terroristien uhka ei ole poistunut tilanteen rauhoittumisen myötä. Vuoden 2012 aikana terroristit ovat tehneet useita hyökkäyksiä Jemenin alueella. Esimerkiksi toukokuussa yli 90 henkilöä kuoli ja satoja haavoittui Al Qaidan itsemurhapommittajan iskussa pääkaupungissa; elokuun pommi-iskussa kuoli useita kymmeniä ja myös lokakuussa sai yli kymmenen ihmistä surmansa terroriteossa.
  Jemen taistelee terroristeja vastaan Yhdysvaltain tuella muun muassa miehittämättömin lennokki-iskuin. Hallituksen ja Yhdysvaltain joukot ovat saaneet takaisin hallintaansa Etelä-Jemenin alueella olevia kaupunkeja, jotka ovat ennen olleet täysin terroristien hallussa.


Jemenin tulevaisuuden näkymiä

Oletettavasti Jemenin tilanne ei enää lähiaikoina palaa yhtä kaoottiseksi kuin se oli arabikevään aikana. Maan köyhyys ja korruptio ovat kuitenkin melko pitkäaikaisia haasteita, ja nälkäongelmaan on kiinnitettävä jatkossa paljon huomiota.
Myöskään terrorismi ei näytä loppumisen merkkejä, kuten ei yleensäkään väkivalta lopu vastaamalla siihen väkivallalla. Tilanne vaikuttaisi pysyvän nykyisen kaltaisena, mutta Lähi-Idän maiden tapahtumia on kuitenkin vaikea ennustaa. Näennäisen rauhallinenkin tilanne saattaa kärjistyä yhtäkkiä.


Lähteet:
 
http://global.finland.fi/public/?contentid=190590&contentlan=1&culture=fi-FI
http://global.finland.fi/Public/default.aspx?contentid=190613
http://en.wikipedia.org/wiki/2011_Yemeni_revolution
http://topics.nytimes.com/top/news/international/countriesandterritories/yemen/index.html
http://www.csmonitor.com/World/Middle-East/2012/1028/Yemen-s-Death-to-America-rebels-bring-calm-to-northern-Yemen
http://www.reuters.com/article/2012/10/28/us-yemen-qaeda-idUSBRE89R09320121028
://www.nytimes.com/2012/10/20/world/middleeast/soldiers-and-insurgents-killed-in-yemen-battle.html?ref=yemen&_r=0http
http://topics.nytimes.com/top/reference/timestopics/people/s/ali_abdullah_saleh/index.html?inline=nyt-per
http://www.irinnews.org/Report/96524/YEMEN-Sheikhs-and-shekels-the-real-cost-of-patronage
http://www.hs.fi/ulkomaat/Oxfam+Kansannousu+ei+parantanut+Jemenin+naisten+oloja/a1305601438305

Viktoria Clark: Yemen, dancing on the heads ofsnakes, 2010

kuvat:



videot:

11 kommenttia:

  1. Työn ulkoasu hieman sekava, johtunee blogin rajoituksista. Kuvia ja videoita hyvä määrä, rakenteellisesti työ vastaa tehtävänantoa. Kirjoitusasu toimii.
    8

    VastaaPoista
  2. Hyvä kirjoitus ottaen huomioon aiheen yleisen tuntemattomuuden Suomessa. Kuvia ja videoita on sopivasti ja teksti on melko selkeää.

    8

    VastaaPoista
  3. Työ noudattaa tehtävänantoa ja tulevaisuuden näkymiä on esitelty riittävästi. Lähteitä on käytetty monipuolisesti ja kuvat ja videot plussaa. Kaiken kaikkiaan monipuolinen paketti.

    8-

    VastaaPoista
  4. Kirjoituksessa on kaikki mitä tehtävänanto vaati ja asiat on kerrottu selkeästi. Kirjoituksen ohella kuvat ja videot on plussaa.

    9

    VastaaPoista
  5. Työ kertoo kattavasti konfliktista ja vastaa hyvin tehtävänantoa. Historiasta kerrotaan monipuolisesti, mutta 2000-luvulla alkaneen konfliktin taustoja olisi voinut avata vähän enemmän. Kuvat ja videot piristävät työtä.

    8

    VastaaPoista
  6. Kirjoitus vastaa tehtävänantoa ja käsittelee aihetta monipuolisesti. Ulkoasu on paikoin hiukan sekava. Kuvia ja videoita oli kiitettävästi.

    8+

    VastaaPoista
  7. Noudatettu tehtävänantoa hyvin. Välillä vähän sekavahkoa mutta yleisesti ottaen luettavaa ja ymmärrettävää tekstiä. Nykypäivä on vähän heikosti valaistu mutta historiaosa on kattava. Plussaa hyvästä ulkoasusta sekä kuvista ja videoista.

    8

    VastaaPoista
  8. Teksti vastaa hyvin tehtävänantoa. Kuvat ja videot tukevat tekstin etenemistä, vaikkakin taisi sotkea vähän ulkoasua. Teksti etenee kronologisesti, mutta oli välillä ehkä hieman epäselvää. Hyvin on aiheeseen panostettu. Lähteet ovat todella kattavia.

    8+

    VastaaPoista
  9. Noudattaa tehtävänantoa hyvin ja kirjoitusasu selkeä. Hieman sekavaa tekstiä, mutta kaiken kaikikkiaan helppolukuista. Hyvin tehty työ.

    9

    VastaaPoista
  10. Kirjoittaja osaa selvittää konfliktin historiallisen taustan kiitettävästi. Hyvät näkökulmat auttavat lukijaa ymmärtämään konfliktin monimuotoisuutta. Ihmis- ja kansalaisoikeuksien puuttumisen olisi voinut tuoda selkeämmin esille eräänä syynä kansannousuun. Lisämateriaali on mielenkiintoista, vaikkakin osin painottunutta.

    AS: 9

    VastaaPoista
  11. Lisäksi lähteitä on käytetty kiitettävästi.

    VastaaPoista